top of page

Güneşte kurutmalık doğal domates salça nedir? Nasıl yapılır?

Bahar mevsiminin başında toprağa kavuşan tohumla başlar her şey. Burası Hatay. Mevsim sıcakları erken iner. Yazın kendini hissettirmeye başladığı haziran aylarıyla birlikte olgunlaşan tarla domatesleri toplanır.

Temizlenip ardından sıkılır. Çıkarılan domates suyu odun ateşinde kaynatılır. Katkı maddesi eklenmeden saatler içinde doğal salça tepsilere alınıp güneşe serilir. Güneşte kurutmalık denilen yöntem burada başlar. Güneşte bekledikçe salçanın lezzeti, kalitesi ve ömrü artar.

Domates salçamızda atalık tohumdan yerel domateslerimizi kullanıyoruz. Hem daha sulu hem de mis kokusuyla yerel tohumlu domateslerimizle yaptığımız salça sofraya lezzet katıyor.

Artık insanlar bu konuda iyisini kötüsünü ayırmakta zorlanıyor. Biz kadim medeniyetlerin izinde, atalık bilgiyle üretiyoruz. Hiç koruyucu madde yok raf ömrünü uzatacak doğal olmayan uygulamalar yok. Domates, kaya tuzu; o kadar. Bir de esas anlattığımız konunun öznesi güneş. Güneş, yani gün ışığının kavuran sıcaklığı bu toprakların lezzetinin kaynağı....

Domates salçamızı kaynattıktan sonra 3 gün yaz güneşinde bekletiriz.

Sırasıyla kavanozlarımıza doldurup serin ve ışıksız yerde mutfağa yolculuk öncesi saklarız.

Size ulaşınca kavanozu açar, istediğiniz miktarda kullanır, üzerine zeytinyağı ekleyebilir, bu şekilde oksijenle temasını kesip güvenle saklayabilirsiniz.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page