top of page

Köylü mücadelesinin 30. yılı: Endüstriyel tarım mutlak başarısızlık

La Via Campesina, 17 Nisan Uluslararası Çiftçi Mücadeleleri Günü'nün 30. yılı vesilesiyle bir bildiri paylaştı. Bildiride güncel gıda krizinin endüstriyel tarımın mutlak başarısızlığı olduğu vurgulandı. Bildirinin tamamı şu şekilde:


Adalet, barış, yaşam ve onur için verdiğimiz ortak mücadelenin 30. yılı!

Yaşasın La via Campesina! Yaşasın Çiftçiler!

17 Nisan Uluslararası Köylü Mücadeleleri Günü’dür. 1996’da gerçekleşen Eldorado do Carajás katliamında hayatını kaybedenleri anmak ve dünya çapında köylülere, işçilere ve yerli halklara uygulanan baskı, zulüm ve yaftalama uygulamalarına dikkat çekmek için her yıl bir anma günü düzenleniyor.

Bu yıl Gıda egemenliği başlığıyla genel tarım reformu ve onur için verdiğimiz bu ortak mücadelenin 30. yılına giriyoruz.


Dünya bugünlerde zor bir yer haline geldi. Açlık ve toplumsal adaletsizlikler günden güne kötüleşirken ve COVID-19 pandemisi, iklim değişikliği, çatışmalar, savaşlar ve parasal spekülasyonlarla daha da artarken gıda krizi derinleşmeye devam ediyor. Bu, uluslararası sermayenin, serbest ticaret anlaşmalarının ve zehirli tarım girdilerine bulaşmış endüstriyel monokültürün kolaylaştırdığı endüstriyel tarımın mutlak başarısızlığının bir göstergesidir.


KÖYLÜLER YERİNDEN EDİLİYOR

Bu endüstriyel sistem ülkelerimizi pahalı, ithal ve sağlıksız gıda ürünleri ile doldururken köylüleri yerinden etmekte ve çevreyi ve verimli kaynakları tahrip etmektedir. Gıda fiyatlarının ve tarım girdilerinin maliyetinin küresel olarak yükselmesi köylü topluluklarını her yerde daha derin bir açlık, yoksulluk ve borca sürüklemektedir.

La Via Campesina – yani köylüler, yerli halklar, kırsal nüfus, tarım işçileri, kentsel ve kırsal bölgelerdeki gençler – olarak biz yerel üretimi inşa etmenin çözümü olarak Gıda Egemenliğini savunuyor ve öneriyoruz.


Gıda Egemenliği, destekleyici kamu politikaları, fiyat garantileri, krediler ve üreticilerle tüketiciler arasında doğrudan pazarlama ve gerçek bir tarım reformu da dahil çeşitli destek biçimleri sayesinde köylü ve aile tarımında köklerini bulan bir ilkedir.


ADİL TOPLUMLAR...

Köylü Agroekolojisi ve Birleşmiş Milletlerin Köylülerin ve Kırsal Bölgelerde Yaşayan Diğer Kişilerin Hakları Deklarasyonu (UNDROP), adil olarak daha iyi toplumlar inşa etmenin araçlarıdır. Gıdamızı yerel olarak üretmemiz, kendi kaderimizi onurla tayin etmemiz, barış, feminizm ve halkların egemenliği sadece bu araçlarla mümkündür. Gıda egemenliği olmayan bir gelecek mümkün değildir!

Otuzuncu yıl kutlamalarımızı başlattığımız bu 17 Nisan’ı, bu ana kadarki uzun ve çetin yolculuğumuzu anacağımız ve bu yolculuktan onur duyacağımız bir gün haline getirelim.

Adalete giden bu yolda insanlarımızı baskıdan ve suçlu olarak yaftalayan saldırılardan dolayı kaybettik. Onların anılarını canlı tutmak, özgürlükleri için mücadele etmek ve tarihsel mücadelemizin ilham verdiği kazanımları vurgulamak esastır.

Şimdi, gerçekleşmesine etkide bulunduğumuz zaferleri, fedakarlıkları, alternatifleri, büyük ve küçük dönüşümleri ve 81 ülkede nasıl var olduğumuzu ve örgütlendiğimizi görünür kılmanın zamanıdır.

Bu gün mücadelemizi ilerletmenin ve insanları, hükümetleri ve politika yapıcıları bu vizyonun birçok krizi çözebileceğine ve adalet, onur, barış ve halkın egemenliği ile daha iyi ve daha sağlıklı toplumlar inşa edebileceğine ikna etmenin zamanıdır.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page