top of page

Yerel gıda tercih etmek için 8 neden

01 Gıda egemenliği Küçük üreticilerin, çiftçilerin ve gıdayı tüketenlerin bir araya gelmesini, gıda sisteminde söz sahibi olmasını amaçlar. Yerel üreticilerin ve tüketicilerin planlı ve demokratik düzeni 'gıda egemenliği' yerelden geçer.

02 Temiz gıda Tohumdan tabağa kadar besinimizin kimyasal ilaçlardan ari olması yerel ve geleneksel üretime bağlıdır. Hibrit tohum yerine yerel - atalık tohumdan domates üretmeyi, salça yapmayı ve daha fazlasını amaçlıyoruz. Bunları yaparken kimyasal ilaçlar kullanılmadığı için gıda temiz kalır, sağlıklı olur.

03

Biyoçeşitlilik Endüstriyel tarım tek çeşittir. Bir tarlada tek ürüne yaşam hakkı tanınır. Diğer canlıların ölümü için kimyasal ilaç kullanılır. Biyoçeşitlilik canlı yaşamını oluşturan bütün türlerin bir arada var olmasını ifade eder. Her desteğiniz buna katkıdır.


04 Sağlıklı yaşam Endüstriyel gıda ile kanser, obezite, diyabet ve kalp hastalıkları ilişkilidir. Doğal ve yerel gıda bu hastalıklara karşı kalkan görevi görür, yaşam kalitesini artırır. Sağlıklı yaşam, sağlıklı ve mutlu bir toplumdur.

05 Toplum yararı Mevcut küresel gıda sistemi insanların değil, şirketlerin yararını ve karını düşünür. Yerel üreticilerin ve tüketicilerin egemen olduğu yerel gıda sisteminde yurttaşların ortak çıkarı vardır.


06

Dayanışma ağları Kooperatifler, gıda toplulukları, küçük üreticilerin olduğu sistem bireyci ve bencilliğe karşı dayanışmacıdır. Çok zengin ve çok yoksulun olduğu bir sisten yerine adil, eşitlikçi ve özgürlükçüdür.


07

Daha az çevresel yıkım

Endüstriyel tarımda gıda üretimi sırasında, toprak tahribatı ve erozyon, su sistemlerine kimyasalların karışması, böcek ilaçları ve zararlı ot öldürücüler eko sisteme zararlı sonuçlar ortaya çıkarır. Yerel ve doğal çiftçilik ise sentetik ya da petrol temelli böcek ilaçları ya da suni gübreye dayalı değildir. Bu nedenle, bu kimyasalların karışmasından kaynaklanabilecek su ve toprak kirliliği riski azdır.


08

İklim krizine karşı onarım

Yerel ve doğal gıda üretimi sırasında iklim değişikliğine sebep olan karbon salımı daha azdır. Endüstriyel gıdalar genelde şehirleri ve dünyayı dolaşır. Uzun süreli yolculuk, daha çok enerji ve benzin kullanılması demektir. Şaşırtıcı bir istatistik, 5 kalorilik bir çileğin Kaliforniya’dan New York’a uçmasının 435 fosil yakıt kalorisi olduğunu gösteriyor. Yerel satın almak, bu enerji maliyetini ve yenilenebilir olmayan değerli kaynakları kurtaracaktır. Bu tercih iklim kriziyle mücadelenin bir ayağını oluşturur.




0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page