top of page

Domates; eşsiz besinin ardındaki büyüleyici gerçek

İster salatalara leziz bir renk katıyor olsun, ister yemeklerinizde sos, salça olarak ahenkli birliktelikte olsun, domates en sevilen prebiyotik yiyeceklerden biri.

Teknik olarak bir meyve olmasına rağmen, domatesler tipik olarak sebze olarak sınıflandırılır ve patlıcan, biber ile patates de içeren meşhur itüzümü ailesinden.

Domatesler yalnızca likopen faydasıyla tanınmakla kalmıyor aynı zamanda sağlıklı ve dengeli bir bağırsağı desteklemek için nefis bir besin olduğunu biliyoruz. Domatesin bağırsak sağlığına iyi gelen besinler listesinde üst sıralarda yer aldığı bir sır değil. Mükemmel bir prebiyotik lif kaynağı olarak domates, mikrobiyal faaliyetlerin gelişimi için ihtiyaç duyulan mükemmel beslenmeyi sağlar ve vücuttaki her sistemi tam kapasiteyle çalışmaya teşvik eder. Bir çalışmada, beş hafta boyunca sağlıksız yağlarla beslenen bir grup fareye domates suyu verildi. Denemenin sonunda, Lactobacillus sayıları (normalde bu tür beslenmede azalır) önemli ölçüde arttı.


İspanya'dan heyecan verici yeni bir çalışmada da domateslerin nihayetinde bağırsaktaki probiyotik aktiviteyi arttırdığı bulundu.

Bu araştırmaya göre hem çiğ hem de pişmiş domatesler bağırsak sağlığına iyi gelirken, pişmiş; sos, salça kıvamındaki domatesin bağırsaklar üzerinde daha faydalı bir etkisi saptandı. Bunun nedeni, pişirme işleminin likopenin sindirim sırasında bütünlüğünü korumasına yardımcı olması varsayıldı. Domatesin sayısız faydası Domateslerin çok sağlıklı bir besin olduğu harika bir bilgi! Ülkemizin domates ve domates ürünleri zengini olduğu düşünüldüğünde özellikle.

Her bir ısırık kaliteli besinle yüklüdür; bu da domatesleri A vitamini, B6 vitamini, K vitamini, folat, lutein, likopen, beta karoten, zeaksantin, magnezyum, manganez, potasyum ve prebiyotik için iyi bir kaynak yapar.

Cildin korunması Domates gibi likopen açısından zengin besinler UV ışınlarının olumsuz etkilerine karşı koruyucu görünmektedir. Bir dizi araştırma, domates salçası yemenin, UV'ye maruz kaldıktan sonra daha sağlıklı cilt ile domates ürünlerini tüketmemeye kıyasla daha sağlıklı olduğunu ortaya koydu.

Net görüş Mükemmel bir likopen, lutein, beta-karoten ve zeaksantin kaynağı olan domatesler, UV ışınlarına karşı koruma sağlayan ideal bir göz sağlığı iksiridir. Kardiyovasküler sağlık Pişmiş domateslerin pozitif kalp ve kan damarı işlevini teşvik ettiği görülüyor. Son denemelerde, yalnızca bir hafta boyunca domates suyu ve domates sosu tüketen sağlıklı yetişkinlerde kolesterol seviyeleri normale döndü ve domates salçası yemek kan damarlarının gevşeme yeteneğini artırdı. Domateslerin keyfini çıkarmanın en iyi yolları Yediğiniz domateslerden en iyi şekilde yararlanmak için, pişmiş çeşitlerini (sos, salça ve zeytinyağına basılan kurutulmuşu) güzel bir karışımının yanı sıra salata ve sandviçlerde bol miktarda nefis çiğ dilimler almaya çalışın. Mümkün olduğunca organik, doğal ve yerel satın almak önemlidir. Çünkü kimyasal pestisitler mikrobiyom için o kadar yıkıcıdır ki, bu sağlıklı meyvenin birçok faydasına karşı koyabilirler. Nasıl yerseniz yiyin

Nasıl yerseniz yiyin, doğal ve atalık tohumdan domatesler bağırsak-sağlıklı yaşam dengenize müthiş bir katkı sağlar. Bu güneşli sarı, turuncu, kırmızı rengarenk sebze, bir ömür boyu sürecek neşeli ve sağlıklı yaşam durumuna ulaşmanıza yardımcı olur.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page